De vliegende Hollanders

De wind is ons kompas, als deze goed is dan varen we uit. En de wind is goed vandaag! Windkracht 5 uit zuidwest. Waar we in het begin van onze tocht nog zouden hebben geaarzeld (‘best wel harde wind’), twijfelen we nu geen moment. We gaan ervoor, met deze wind in de rug. De laatste etappe op de Limfjord! Ongelooflijk!

Vanuit de haven varen we door het centrum van Aalborg. Een mooie havenstad! De majestueuze hoge bruggen gaan zelfs voor ons open! Maar dat is toch niet nodig! Later blijkt dat ze open gaan voor een groot ponton dat snel nadert. Het wordt voorbewogen door een krachtige duwboot, nu nog voor ons verborgen in de rivierbocht achter ons.

Aan de kade zien we een indrukwekkend Noors cruiseschip liggen. De boot is inmens groot, hoe groot zie je pas goed als er een gewoon bootje voorlangs vaart. De ‘Viking sky’ uit Bergen.

Het wordt trouwens drukker op de fjord nu we het echte haven- en industriegebied van Aalborg naderen. Fijn dat we AIS hebben zodat wij andere schepen en hun koers/snelheid kunnen zien en deze schepen ons.

De wind is hard en als we hem mee hebben, kunnen we een zeiltje opzetten (de tarp?). We racen over de ruige golven die door de wind behoorlijk hoog opgezweept worden. Soms gaan we wel 10 km per uur! En dat is werken hoor, om het zeil in de juiste positie te houden bij deze sterke wind. Maar we genieten van de wind, de golven, de snelheid en de blauwe lucht met witte wolken. Heerlijk, wat een leven!

Er is veel vrachtverkeer op het water, dus checken we regelmatig de AIS en blijven we ver uit de vaargeul. Opeens zien we ver achter ons het enorme cruiseschip opdoemen! Wauw, wat gaaf! Als het schip ons op grote afstand passeert, bergt Christa het zeiltje op en gaan we weer peddelen, zodat we klaar zijn voor de grote golven achter de boot. Rick stelt voor de golven recht van voren te nemen, dus we draaien de boot in de wind en varen recht op de grote golven af. Een goede beslissing, want het zijn inderdaad erg grote golven en ook nog eens vlak achter elkaar. Maar we komen er prima doorheen en pakken daarna onze koers weer op, die ons naar de andere oever van de fjord leidt.

Het wordt nog een pittige oversteek, maar we kennen dit soort golven zo langzamerhand wel. Dus we gaan er met volle energie en veel plezier overheen! Eenmaal weer aan wal, geven we elkaar een high five. Wat een gave laatste etappe van de Limfjord was dit!

2 Replies to “De vliegende Hollanders”

  1. Wat een geweldige reis zijn jullie aan het maken. Ik check iedere dag of ik een berichtje van jullie zie. Leef helemaal mee. Geniet er van en nog heel veel plezier en mooie momenten.
    Groetjes,
    Marjon Cobben en familie

    1. Dag Marjon, Tom, Thomas en Eva,
      Leuk dat jullie ons zo trouw volgen en ook plezier beleven aan onze avonturen. Vandaag henben we een rustdag, dus weinig spannends te melden. Maar dat komt wel weer als we verder gaan. Lieve groetjes, Rick en Christa

Comments are closed.