Dromen van Thyborøn

Een korte, naar goede nacht, zonder zandvlooien?. Na een heerlijk ontbijt met havermout pakken we de tent en de natte spullen en vertrekken we. Snel instappen, recht door de branding en dan pas de spatschermen vast, blijkt vandaag goed te werken.

Nog steeds weinig wind, wel uit noordwest dus ook weer deining en op sommige plekken behoorlijk opbouwende golven. Maar we zetten door. Elke kilometer brengt ons dichter bij Thyborøn, voor ons het eindpunt van de beruchte Deense kust. Het wordt een prachtige tocht.

En ineens zien we op het strand een witte zeekano. Jawel, het is Rune! Hij is ook vannacht gaan varen om te profiteren van de gunstige omstandigheden, maar is doorgevaren tot het weer licht werd. Aanlanden in het donker vindt hij maar niets! We zwaaien naar elkaar en gaan verder.

We zien veel golfbrekers, pieren van grote basaltblokken en met stenen versterkte duinen. Eindelijk ronden we de kaap bij Thyborøn. Het is nog een eindje naar de grote haven, maar de sterke stroom neemt ons er graag mee naar toe. En als we eenmaal in de haven zijn aangekomen, dan zijn we zo blij dat we het gehaald hebben! Zonder kleerscheuren voorbij de Deense westkust!!

Ook de solo-kajakker Rune doet Thyborøn nog even aan voordat hij verder vaart rond de noordpunt van de Deense kust. Hij heeft haast om op tijd langs de gevaarlijkste punten te komen voordat het weer omslaat. We zwaaien Rune uit terwijl we een duik nemen in de zee.

’s Avonds vieren we bij een visrestaurant dat we de kust gehaald hebben! En we slapen opnieuw op het strand, omdat het plan om te overnachten in het havengebouwtje mislukt. De woonkamer van het havengebouwtje is wel een ideale plek, maar het licht kan niet uit…gelukkig is het strand dichtbij!

4 Replies to “Dromen van Thyborøn”

 1. Kære Christa og Rick! We are so glad that You get the Limfjord before Sunday! So sorry that You had to take all the dusty way to the old Nymindegab fisherman cottages. The shores of the old river must be grown over during the last years.
  Have a good relaxed time on the Limfjord – and by the way have a look on the northern danish vineyards – no joke:
  next on shore east of Fur/Livo : http://glenholm.dk/
  or by cycle east from Nibe : http://guldbaekvingaard.dk
  or some km NE from Aalborg: hedenvingaard.dk
  & alderslystvingaard.dk ( the most northern danish vineyard
  Lg : 10.207067 Lat : 57.197571999 )

  Before getting over to Læsø there is a little dutch island http://www.natuurvakantiedenemarken.nl/

  Always calm waves, viel Kraft und liebe Grüße M+M

  1. Dear Manfred and Marlies,

   Thanks for your sweet message! We only saw it today, it was marked as spam because there was a link in it…
   Yes, we were happy to reach the Limfjord in time before the wheather changed! And now we are nearly at the end of the fjord! We really enjoy the journey, not always calm waves, but always a lot if excitement and fun. AIS is of great use but not always stable. Thanks for helping out! Love, Rick and Christa

 2. Dit is meer dan een felicitatie waard! Nu een aantal dagen in rustiger water peddelen? Straks missen jullie al dat natuurgeweld nog …….. We blijven jullie volgen! Groeten, (nu nog) vanuit Balk.

 3. Super bedankt! Het was wel wat die Deense kust:) limfefjord is goed te overzien en prettig peddelen. En…. de komende dagen gunstige wind.
  Groeten, Rick en Christa

Comments are closed.