Hoe wil jij je zeewier?

Het zeewater hier aan de Zweedse kust is opvallend helder. In ondieptes en langs de rotsen zie je dikke bossen geelgroene slierten rustig wiegen in het water.

De meeste zeewieren in deze regio zijn eetbaar, lekker en gezond! Dat hoorden we van Ilva tijdens het kajakweekend op Valö. Ilva liet ons een mooi boekje zien over eetbare zeewieren, waar je ze plukt en hoe je ze kunt bereiden. Bakken, koken, smoren of drogen bijvoorbeeld. Ook proefden we een stukje van het gedroogde zeewier, zeesla, dat Ilva gebruikte in haar avondmaaltijd. Het smaakte verrassend lekker en onze nieuwsgierigheid was gewekt.


Daarom zochten we de makers van dit boekje op in Grebbestad, wat precies op onze route lag. Linnea en Jonas, de bedenkers van dit boekje, zijn twee jonge, gedreven mensen die twee jaar geleden hun carrières aan de universiteit van Gothenburg opgaven om zich volledig te storten op het verantwoord toegankelijk maken van het smakelijke ‘goud’ van de Zweedse westkust, zeewier! Ze verhuisden naar Grebbestad, waar ze hun boekje en verschillende zeewierproducten ontwikkelden onder de bedrijfsnaam Catxalot.

Nu hebben ze een eigen winkeltje met zeewier en aanverwante artikelen in Havsstensund, 8 km ten Noorden van Grebbestad. Tijdens de zomerperiode organiseren ze speciale zeewier-excursies en kursussen. Erg interessant, een echte aanrader als je in de buurt bent! Je leert erwaar je de verschillende wiersoorten kunt vinden, hoe je ze het beste kunt oogsten zonder de planten te beschadigen en krijg je tips voor de lekkerste recepten.

Uit het gidsje van Catxalot

Zo groeit hier Veterwier,  Chorda filum, met lange ronde stengels. Door de lange haren aan de stengel houdt hij veel algen vast. Het ziet er echt niet smakelijk uit als je deze soort tegen komt in het water! Maar als je met je vingers de haren en de algen langs de stengel eraf rist, houd je een heerlijk knapperige zilte stengel over die je zo kunt eten of door de sla! Mmmm!

One Reply to “Hoe wil jij je zeewier?”

  1. Interessant… Ik vind zeewieren prachtig, maar het lukt me nog steeds niet om ze te eten, ook al zijn ze heel gezond…Maar wat doen jullie een boel leuke ervaringen op. En leuk dat Christa nu navigeert en Rick op de uitkijk zit :). Het ziet er allemaal prachtig uit!

Comments are closed.